12 februarie 2014

Prajitura cu mere

Reteta incercata, o varianta propie a tortului de mere, dar fara frisca.

Ingrediente:
8 oua mari
1 varf de cutit de sare
12 linguri zahar tos
1 plic de zahar vanilat
8 linguri ulei
4 - 5 linguri de faina, cu varf
100 - 150 de grame de stafide, dar nu obligatoriu
100 - 150 de grame de nuci pisate, dar nu obligatoriu
aproximativ 1 kg de mere curatate de coaja si samburi si taiate cuburi
scortisoara
margarina
susan sau mac

Se dau merele printr-un praf de scortisoara si li se poate pune si un pic de margarina pentru un gust mai bun, cca un varf de cutit ici si colo, cate putin peste mere. Se coc in cuptorul cu microunde cca 10 minute intr-un vas de yena, dar  cel mai bine le vom verifica la fiecare 5 minute ca sa nu iasa prea moi. Se lasa sa se raceasca. Intr-un vas mare, un castron sau un bol, vom separa albusurile de galbenusuri. Peste albusuri vom pune praful de sare, acesta le va ajuta sa se bata mai bine si mai usor, iar peste galbenusuri vom pune uleiul, amestecand la un loc galbenusurile cu uleiul. Batem albusurile spuma, cu mixerul va fi mai usor, pana arata ca o frisca, apoi treptat vom adauga si zaharul tos in care am pus pliculetul de zahar vanilat. Eu de obicei pun zahar pudra vanilat de la Dr. Oetker, din acela la plic mare albastru, cca 1 lingurita. Mi se pare mai aromat decat cel la plic mic. Aceste doua operatiuni le vom realiza cu mixerul. Galbenusurile se vor pune cu telul, treptat - treptat. Daca le vom adauga cu mixerul, albusurile se vor lasa. Stafidele, fierte putin inainte pentru a se inmuia, si scurse de zeama, se vor adauga in aluat. Se poate adauga si nuca pisata, dupa preferinta. Apoi vom incorpora faina, putin cate putin, cu telul, actionand din interior spre exterior. Trebuie sa obtinem un aluat de consistenta medie, nici prea tare, dar nici prea moale, de fapt un pic mai gros decat cel de la clatite. Vom pune in tava de aragaz sau intr-o tava mai mica si mai inalta, unsa cu ulei si tapetata cu faina, cca jumatate din compozitie. Se pun merele, insirate peste compozitie, astfel incat, fiecare bucatica de prajitura taiata, sa contina bucati de mere. Se toarna restul de compozitie. Pe deasupra se poate presara susan sau mac pentru aspect. Eu de multe ori, presar din amandoua. Puteti coace putin susanul inainte intr-o tigaie pana devine auriu. Se coace prajitura cel putin 20 de minute la punctul 3 spre 4, pe randul din mijloc, la un aragaz normal la foc mijlociu , apoi se intoarce tava si se mai lasa cat este necesar, depinde de nivelul flacarii de la aragaz, dar nu se va da focul prea tare, deoarece prajitura se va arde pe dedesubt daca temperatura este prea mare. Se incearca cu un pai sau o tepusa de frigarui pentru a se vedea daca este gata. Daca tepusa iese curata din prajitura, atunci prajitura este gata. Se portioneaza dupa ce s-a racit. Este mai moale daca trece o zi inainte sa fie mancata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

îţi mulţumesc pentru fărâma de timp pe care mi-ai oferit-o, atunci când te-ai hotărât să comentezi! Accept şi critici, dar nu la adresa mea!