15 aprilie 2012

Cozonac

1 kg faina
3 cesti lapte
1 lingura rom
1 pachet unt
50 grame unt pentru uns tavile
8 galbenusuri
2 linguri ulei
1 lingurita rasa de sare
1 ceasca de zahar
50 - 60 grame de drojdie
zahar vanilat
2 linguri coaja rasa de lamaie si portocala (proapete)
Plamadeala:
Se desfac 3 linguri de faina intr-un pahar cu lapte clocotit; dupa ce s-a racit se adauga drojdia si o lingurita de zahar si se amesteca pasta.Se lasa sa creasca la cald, 1 sfert de ora si mai bine, pana isi dubleaza volumul.Se separa galbenusurile, se freaca intai cu sare, apoi cu zahar, coaja de citrice, zahar vanilat, rom, ulei si o jumatate de pachet de unt topit.Se toarna maiaua peste toate astea, se aduga laptele si laptele caldut, si iar se amesteca.Se pune la treaba si restul de faina, framantandu-se cam 1 jumatate de ora pana ce aluatul se desprinde de pe mana.Se adauga si untul ramas topit. Acum aluatul nu se mai framanta, ci se tot impatureste, sa adune aer, pana ce s-a incorporat tot untul. Se lasa sa creasca la cald o jumatate de ora, pana e inca o data cat a fost.

Umplutura 1:
8 albusuri
400 grame de zahar
2 linguri rom
300 grame miez de nuca macinata
Se bat tare albusurile. Se combina cu zahar si rom si se bat pana se intaresc iar. Se amesteca si cu miez de nuca.

Umplutura 2:
400 grame seminte de mac
1 pachet de unt
1,5 litri de lapte
4 linguri pesmet
zahar vanilat
Macul se spala in mai multe ape reci, apoi se opareste si se lasa in apa calda sa se inmoaie. Se scurge, se piseaza bine si se pune la fiert cu lapte, zahar si pesmet, pana se leaga pasta. Se adauga untul, se lasa sa se raceasca.

Preparare:
Se imparte aluatul in 4, se intind foi dreptunghiulare cat tava. Se ung tavile sau formele cu unt. Se intinde umplutura pe fiecare foaie, se ruleaza si se rastoarne in forme. Se mai lasa sa creasca 1 sfert de ora si se dau la cuptor incins, pe foc potrivit, 1 ora. Daca dupa 1 ora cozonacul s-a si rumenit, se acopera cu o foaie de hartie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

îţi mulţumesc pentru fărâma de timp pe care mi-ai oferit-o, atunci când te-ai hotărât să comentezi! Accept şi critici, dar nu la adresa mea!