15 aprilie 2012

Tort de capsuni cu cacao

Pentru blat:
200 grame unt
150 grame zahar brun
1 plic zahar vanilat
4 oua
1 praf de sare
300 grame faina integrala
50 grame cacao amaruie
1,5 lingurite praf de copt
aproximativ 250 ml lapte

Pentru crema:
3 linguri jeleu de coacaze
500 grame capsuni
300 ml frisca lichida
1 lingurita zahar vanilat
2 linguri zahar pudra

Se bate bine untul cu zaharul si zaharul vanilat, apoi se omogenizeaza treptat ouale si sarea. Se presara deasupra faina, cacaoa si praful de copt, iar apoi se adauga laptele. Se varsa aluatul in forma unsa cu unt, se baga in cuptorul rece la nivelul inferior si se coace 1 ora la 180 °C (pozitia 2-3 a cuptorului pe gaz).
Blatul racit se taie in 2 felii pe orizontala, iar partea inferioara se unge cu jeleul de coacaze. Se spala capsunile si se curata. Un sfert se pastreaza pentru decor, iar restul se strivesc.

Se bate frisca, iar spre final se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se bate in continuare, pana se intareste bine. Se adauga capsunile strivite. Jumatate din frisca se unge pe partea inferioara a blatului, peste se aseaza a doua felie, iar deasupra se pune restul de frisca. Se lasa la frigider 2 ore.
Se taie in doua capsunile pastrate, iar cu acestea se decoreaza tortul. Se taie tortul in 12 felii si se serveste.

-Capsunile se sfarama usor daca sunt puse intr-un bol si presate cu o furculita. Nu trebuie sfaramate prea tare, deoarece lasa multa zeama ce va inmuia frisca. Bucatile mai mari de capsuni se folosesc la decorarea tortului.
-Faina, praful de cacao si praful de copt se amesteca initial intr-un bol. Aluatul va fi si mai afanat, daca amestecul cu faina se cerne deasupra oualor cu unt si se incorporeaza cu grija.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

îţi mulţumesc pentru fărâma de timp pe care mi-ai oferit-o, atunci când te-ai hotărât să comentezi! Accept şi critici, dar nu la adresa mea!